ОСОБЛИВОСТІ ІНДУКЦІЇ ФЛУОРЕСЦЕНЦІЇ ХЛОРОФІЛУ В ЛИСТКАХ РОСЛИН КУЛЬТИВАРІВ ACER PLATANOIDES L. В УМОВАХ МІСТА КИЄВА - Manko, M.V.; Oleksiychenko, N.O.; Kitaev, O.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено порівняльну оцінку функціонального стану пігментного комплексу листкового апарату поширених в озелененні міста Києва рослин культиварів Acer platanoides L. За аналізом змін індукції флуоресценції хлорофілу листків визначено вплив умов місця зростання з різним ступенем антропогенного навантаження та генотипової специфічності рослин досліджуваних культиварів на окремі показники та коефіцієнти, що характеризують перебіг світлових фаз фотосинтезу та ефективність фотохімічних процесів для темнових фаз упродовж літніх місяців. За результатами аналізу отриманих даних виявлено залежність показників індукції флуоресценції хлорофілу від рівня антропогенного навантаження на рослини виду A. platanoides та всіх досліджених культиварів, за винятком A. p. ’Schwedleri’, що свідчить про їхню толерантність до міських умов та дає підстави стверджувати про доцільність ширшого використання цих рослин у складних умовах міського середовища.