БІОІНДИКАЦІЯ СТАНУ НАСАДЖЕНЬ ЯСЕНА ЗВИЧАЙНОГО ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ НА ПРИКЛАДІ ДЕРЕВОСТАНУ ЯРУНСЬКОГО ЛІСНИЦТВА ДП "НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКЕ ДЛМГ" - Koval, I.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати дендрокліматичних та дендроіндикаційних досліджень ясеневих насаджень у Новоград-Волинському фізико-географічному районі. Виявлено збільшення чутливості радіального приросту ясена у 1986-2014 рр. порівняно з 1956-1985 рр. до кліматичних чинників, що свідчить про зменшення стійкості насаджень внаслідок змін клімату. Депресії радіального приросту спричинені підвищенням температури в липні-серпні та підвищенням рівня ґрунтових вод. Внаслідок цього ясеневі насадження пошкоджуються кореневою гниллю та масово всихають.