ФОРМУВАННЯ ПОПУЛЯЦІЇ СОСНИ КРИМСЬКОЇ (PINUS PFLLASIANA D. DON) НА ЗАЛІЗОРУДНОМУ ВІДВАЛІ КРИВОРІЖЖЯ - Krasnoshtan, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Досліджено структуру самосіву Pinus pallasiana D. Don навколо 30-35-річних насаджень на великому залізорудному відвалі Кривого Рогу. Встановлено, що відновлення з різною інтенсивністю впродовж останніх 10 років відбувається щорічно, площа самосіву у 2,4-21,5 разів більша, ніж площа материнських насаджень, а щільність здорових молодих рослин досягає 80 особин на 100 м2. За біометричними характеристиками 10-річний самосів на залізорудному відвалі мало поступається самосіву на згарищі у природній популяції P. pallasiana Гірського Криму. Алельне різноманіття самосіву на залізорудному відвалі на 20,5 % бідніше за 16 поліморфними ізоферментними локусами, ніж у 80-100 річних дерев кримської популяції, хоча за рівнем гетерозиготності вони мало відрізняються. На залізорудному відвалі фактично іде процес формування екстразональної популяції P. pallasiana за рахунок самосіву дерев вихідних насаджень, а також молодих рослин відновлення, які досягли репродуктивної стадії розвитку.