ВИДОВИЙ СКЛАД МІКОБІОТИ МОРТМАСИ БЕРЕЗИ ПОВИСЛОЇ - Golaka, M.A. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Унаслідок мікологічного аналізу із зразків мортмаси берези повислої ізольовано та ідентифіковано 95 видів грибів. Найбільша кількість грибів (79 видів) належала до відділу Ascomycota, а Zygomycota і Basidiomycota представлені тільки 8-ма видами кожен. Встановлено, що найбільш різноманітний склад мікобіоти є у мортмасі деревної ламані берези повислої ІІІ класу деструкції. Для мортмаси березових лісів Українського Полісся підтверджено закономірне підвищення ступеня подібності мікобіоти для сухостою, деревної ламані та опаду гілок між однаковими і суміжними класами деструкції.