РОЛЬ ФІТОГЕННОГО ПОЛЯ У ФОРМУВАННІ РОСЛИННОГО КОНТИНУУМУ СКЕЛЬНИХ САДІВ - Kucheryavyj, V.P.; Levus, T.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Фітогенне поле (ФП), як система біофізичних і біохімічних перетворень середовища життєдіяльності рослин, є рушійною силою у розвитку екологічної сукцесії і формування рослинного континууму скельних садів. Дослідження розвитку рослинного покриву скельних садів виявили роль фітогенного поля у розвитку сингенетичної та ендоекогенетичної сукцесій, які забезпечують формування зовнішнього вигляду цього типу садів. На прикладі однієї із ділянок ботанічного саду Хмельницького національного університету досліджено динаміку розвитку рослинного покриву від висаджених перших рослин на скельній гірці до повного її заростання. Розкрито характер участі моноцентричних і поліцентричних фітогенних полів у формуванні рослинних асоціацій.