СУЧАСНИЙ СТАН КОЛЕКЦІЇ СТАРОГО АРБОРЕТУМУ ДЕНДРОПАРКУ "АСКАНІЯ-НОВА" - Rubtsov, A.F.; Mykhajletska, I.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Наведено результати комплексних досліджень розладнаних насаджень старого арборетуму, створеного у 1949-1961 рр. на площі 2,5 га, у дендропарку "Асканія-Нова". За підсумками проведеної в 2016 г. подеревної інвентаризації цієї колекційної паркової ділянки встановлено його таксономічний склад – 220 видів і 44 форми та культивари, 89 родів, 44 родини, в кількості 1032 екземпляри. З них Pinophyta представлені, відповідно – 30, 26, 12, 5, 202; Magnoliophyta – 190, 18, 77, 39, 830. Окрім ботанічної ідентифікації, визначено таксаційні параметри колекцій, проведено їх класифікацію за біоморфами, категоріями життєво-екологічної стійкості, групами вегетації, цвітіння, плодоношення. Намічено шляхи використання результатів досліджень для розроблення проекту реконструкції старого арборетуму як паркової, колекційної експозиції.