КУЛЬТУРИ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ НА ҐРУНТАХ З ВИХОДАМИ НА ПОВЕРХНЮ КАМ’ЯНИСТИХ ПОРІД НА ТЕРИТОРІЇ ДП "КОРОСТИШІВСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО" - Ejsmont, V.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати вивчення особливостей росту та розвитку культур сосни звичайної різного віку на землях з різним заляганням кристалічних порід. Показано, що наявність у ґрунті кам’янистих порід зумовлює розвиток поверхневих кореневих систем сосни, що призводить до всихання молодих культур сосни звичайної, сповільнює ріст і розвиток рослин і насаджень загалом. У рослин лісових культур на землях з виходом на поверхню гранітних порід зменшується кількість хвої. Наявність кам’яних порід у верхніх шарах ґрунту призводить до погіршення стану насаджень, негативно позначається на товарній структурі та виході цінних сортиментів.