ВИКОРИСТАННЯ МЕТАЛОНАПОВНЕНИХ ПОЛІМЕРНИХ ГІДРОГЕЛІВ ДЛЯ КОНДУКТОМЕТРИЧНИХ ВОЛОГОМІРІВ - GrytsenkoО.M.; Horbenko, N.Ye.; Gayduk, A.V.; Suberlyak, O.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Встановлено можливість та запропоновано метод отримання гідрофільних електропровідних композиційних металонаповнених полімерних гідрогелів на основі кополімерів 2-гідроксіетилметакрилату з полівінілпіролідоном. Досліджено вплив природи та вмісту дрібнодисперсних порошків металів на електропровідні характеристики композитів. Встановлено, що гідрофільність отриманих гідрогелів та здатність набрякати у воді залежить від складу вихідної композиції. Показані напрямки підвищення електропровідних та гідрофільних властивостей гідрогелів, наповнених порошками металів. Доведено, що питомий об’ємний електричний опір таких матеріалів залежить від вмісту вологи, що робить їх придатними у використанні як давачів для вологомірів.