СУЦІЛЬНІ ТА ЧАСТКОВІ ВІТРОВАЛИ ЛІСУ В ГОРГАНАХ (НА ПРИКЛАДІ ДП "ВИГОДСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО") - Oliinyk, V.S.; Rak, A. Yu. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Охарактеризовано площі і запаси пошкодженої деревини на ділянках суцільних і часткових вітровалів лісу. Проаналізовано приуроченість стихійного явища до орографічних умов гірської місцевості – висотного розміщення на схилах хребтів, їх експозиції та крутизни. Висвітлено особливості поширення вітровалів у різних типах лісу і насадженнях із різною часткою смереки. Наведено дані щодо розподілу пошкоджених лісостанів за віком і повнотою. Оцінено вплив на вітровальність лісу зниження повноти насаджень вибірковими санітарними рубками, а також прилеглими до них зрубами і молодняками.