РОЗРАХУНОК ПАРАМЕТРІВ СТРУМЕНЕФОРМУВАЛЬНОЇ ГОЛІВКИ ДЛЯ ВОДОПОЛІМЕРНОГО ОБРОБЛЕННЯ МАТЕРІАЛІВ РІЗАННЯМ - Pogrebnyak, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Запропоновано гідродинамічний розрахунок проточної частини струменеформувальної голівки для водополімерного оброблення матеріалів різанням, що ґрунтується на використанні встановленого критерію , до якого входять час релаксації розчину полімеру і поздовжній градієнт швидкості, що реалізується під час протікання розчину через сопло гідрорізальної голівки. Для часу релаксації полімерного розчину отримано аналітичний вираз, що зв’язує експериментально спостережуваний час релаксації розчину полімеру з часом релаксації при екстраполяції до нульової концентрації. Справедливість знайденого співвідношення, що дає змогу зв’язати час релаксації полімерного розчину з концентрацією, температурою і характеристичною в’язкістю, підтверджують результати досліджень концентраційної залежності часу релаксації двох фракцій поліетеленоксиду в воді. Запропонований інженерний метод розрахунку параметрів гідрорізальної голівки для оброблення водополімерним струменем матеріалів різанням дав змогу розробити проектно-технічну документацію на гідрорізальне харчові продукти устатковання. Завдяки реалізації процесу гідроструминного водополімерного оброблення харчових продуктів різанням вдалося істотно знизити робочий тиск (у 4-5 разів), що дозволило виготовити дослідний зразок установки для гідрорізки з вартістю у 10 разів меншою, ніж вартість стандартного устатковання.