ВОГНЕЗАХИСНІ РЕЧОВИНИ НА ОСНОВІ НАПОВНЕНИХ СИЛІЦІЙЕЛЕМЕНТООРГАНІЧНИХ ЗВ’ЯЗОК ДЛЯ МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ - Hyvlyud, M.M.; Artemenko, V.V.; Yakovchuk, R.S.; Veselivs’kyy, R.B. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Вивчено вплив будови зв’язки і наповнювача на вогнестійкість високотемпературних захисних покривів для металевих конструкційних матеріалів. Значну частину комплексу цінних захисних властивостей покривам надає карборансилоксанова зв’язка внаслідок фазових і структурних змін під час нагрівання. Вивчено зміну фазового складу і структури покриття у процесі нагрівання і виявлено його вогнезахисні властивості. Отримані результати підтверджують можливість використання наповнених алюмінію оксидом карборансилоксанових сполук як високотемпературних теплоізоляційних і вогнезахисних покривів металевих конструкційних матеріалів під час нагрівання до 1200 °С та збільшення довговічності захищених матеріалів, які працюють за нагрівання понад 600 °С.