ІІ. ТЕРМОАКТИВАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В РАДІАЦІЙНО ЗАБАРВЛЕНИХ КРИСТАЛАХ CAF2-NA+ - Chornyi, Z.P.; Pirko, I.B.; Salapak, V.M.; Dyachuk, M.V.; Kulchitskiy, A.D.; Onufriv, O.R. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
У моделі лінійного іонного кристала досліджено термоіндуковані процеси в радіаційно забарвлених кристалах CaF2-Na+, опромінених за 80 К іонізуючою радіацією. В інтервалі температур 80-300 К досліджено криві спаду концентрації VK, VKA(1), FA, FA(1)-центрів та наростання VKA та MA+-центрів. Показано, що у кристалах CaF2-Na з дефектами дипольного типу релаксація забарвленого кристала відбувається за рахунок рекомбінаційних процесів. У кристалах з термічно нерівноважними точковими дефектами рекомбінаційні процеси відсутні і сумарна концентрація центрів забарвлення під час нагрівання кристала від 80 К до 300 К залишається сталою.