ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КАВІТАЦІЙНО-ФЛОТАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ОЧИЩЕННЯ РІДКОФАЗНИХ СЕРЕДОВИЩ ВІД ДИСПЕРСНИХ ЧАСТИНОК - Sukhatskiy, Yu.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
На основі методу сонохімічного аналізу досліджено вплив повітря, введеного у частці 0,5-3,0 % щодо об’єму рідкофазного середовища, на інтенсивність розвитку кавітаційних явищ, зокрема у гетерогенних системах "рідина-дисперсні тверді частинки". Встановлено вплив введеного повітря на ефективність процесів флотації у різних системах: флотаційного збагачення сірчаної руди та ступінь вилучення високодисперсного кальцію оксалату. Зменшення ефективності флотації зі збільшенням тривалості кавітаційного оброблення дисперсних гетеросистем зумовлено блокуванням поверхні флотаційних бульбашок, що підтверджено методом рухомої межі – за величиною електрокінетичного потенціалу дисперсних частинок кальцію гідроксиду.