ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ГУСЕНИЧНИХ ТА КОЛІСНИХ ТРЕЛЮВАЛЬНИХ ТРАКТОРІВ НА ЛІСОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ В УМОВАХ СКОЛІВСЬКИХ БЕСКИДІВ - Byblyuk, N.I.; StyranivskyО.А.; HerysM.І.; BoykoМ.М.; OliynykМ.I.; ShchupakА.L. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати дослідження впливу різних типів трелювальних машин на лісове середовище Українських Карпат. Встановлено головні види і показники пошкоджень лісового середовища унаслідок роботи трелювальних тракторів. Обґрунтовано критерії екологічної сумісності наземних лісових машин і довкілля та показники порівняльної оцінки впливу колісних і гусеничних трелювальних тракторів на опорну поверхню. Досліджено динаміку зміни параметрів колієутворення у процесі багаторазових проїздів колісних і гусеничних трелювальних тракторів. Розроблено практичні рекомендації щодо екологічно безпечних та економічно доцільних умов використання трелювальних машин в умовах гірського лісового масиву Сколівські Бескиди.