ПОБУДОВА СТРАТЕГІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - Grytsiuk, M.Yu.; Gryciuk, Yu.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Постійні зміни в ринковому оточені Карпатського регіону України, в його політичному та соціально-економічному середовищі, утворення нових можливостей і умов діяльності місцевих громад вимагають вироблення та прийняття нових адекватних управлінських рішень, а також адаптації їх до швидкозмінних умов ринкового оточення, підвищення конкурентоспроможності території та відповідного покращення добробуту кожного члена громади. Встановлено, що тільки спільними зусиллями місцевої влади, бізнесових структур, громадських організацій та всіх місцевих громад Карпатського регіону можна перетворити край відкритим для інвесторів і туристів як з України, так і з Європейського Союзу. Пов’язано це з тим, що Карпатський регіон України характеризується сталим розвитком місцевих громад, гармонійним поєднанням суб’єктів інноваційного господарювання, екологічного ведення сільського господарства і, як наслідок, пропагування та впровадження оздоровчого та рекреаційного туризму. Запропонована в роботі методологія побудови стратегії сталого розвитку туризму в Карпатському регіоні відображає нові амбітні цілі вдосконалення території краю, які вказують шлях до досягнення його сталого майбутнього як динамічного, привабливого для життя, роботи, інвестицій та вартого відвідування місця на карті України. Мета стратегії сталого розвитку туризму – перетворення території Карпат на безпечний простір з чистим довкіллям, багатством природних ресурсів і історико-культурною спадщиною, привабливим для мешканців, підприємців, інвесторів і туристів, що вимагає принципової зміни підходів до усіх сфер його життєдіяльності.