ВІБРОКАВІТАТОР ДЛЯ ЗНЕЗАРАЖЕННЯ ВОДИ ВІДКРИТИХ ВОДОЙМ - Shevchuk, L.I.; StroganО.І.; Koval, I.Z.; Falyk, T.S. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено опис конструктивної будови автономного вібраційного кавітатора для аерації води відкритих водойм та інактивації її біологічних забруднень, зокрема і ціанобактеріями, які провокують "цвітіння" води. Його основними елементами є встановлена на пневмобалоні платформа із віброкавітатором та пневмокамерою і занурені у воду збурювачі кавітації. Продуктивність очищення забрудненої води – 10¸150 м2 водного плеса мілководдя за 8¸10 годин роботи від автономного джерела живлення. Пристрій високопродуктивний, маневрений, придатний для ефективної боротьби із заморами риби у відкритих біологічно забруднених, зокрема і цитобактеріями, водоймах, не залежний від стаціонарних джерел живлення.