ВПЛИВ ЛІСОГОСПОДАРСЬКИХ ЗАХОДІВ НА ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ГРАБОВО-ДУБОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ В УМОВАХ ЗАКАРПАТТЯ - Fizyk, I.V.; Kopiy, S.L.; Ahiyy, V.O.; Kopiy, O.I.; Kaganiak, Yu.Yo.; Kopiy, L.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проведено аналіз продуктивності, поширення та площі дубових лісів Закарпаття. Досліджено стиглі грабово-дубові деревостани Виноградівського лісового господарства. Здійснено інструментальну таксацію та проведено розподіл лісостанів на елементарні частини за основними таксаційними показниками. Відзначено наявність дисперсності форми розподілів кількості дерев за діаметром та структурою запасу. Аналіз таксаційних та біометричних показників елементів лісу дав змогу відзначити наявність різних розподілів кількості дерев за діаметром. Виділено чотири типи розподілів для дуба звичайного у віці головного рубання. Для кожного виділеного типу розподілу кількості дерев за діаметром встановлено структурні особливості запасу і його закономірні зміни за рівновеликими частинами деревостану. Встановлені особливості будови дубових деревостанів відображають вплив системи лісогосподарських заходів на структуру їх розподілу за запасом та діаметром.