ПРИРОДНЕ ЛІСОВІДНОВЛЕННЯ У ПРОГАЛИНАХ БУКОВИХ ЛІСІВ ПРИРОДНОГО ЗАПОВІДНИКА "РОЗТОЧЧЯ" - Mychayliv, O.B.; Stryamets, G.V.; Khomin, I.G. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати дослідження природного лісовідновлення у прогалинах старовікових букових лісів природного заповідника "Розточчя". Обстежено вісім прогалин розміром від 236 до 3927 м2 в однорідному типі лісу – вологій грабовій бучині. Виявлено, що найкраще процес природного поновлення бука лісового відбувався на прогалинах IV категорії віку. Найбільшу кількість життєздатного підросту спостережено у вікнах розміром приблизно 800-1000 м2. Крім Fagus sylvatica L., на прогалинах добре відновлюються Acer pseudoplatanus L., Quercus robur L., Carpinus betulus L., рідше – Acer platanoides L., Ulmus glabra Huds.