ПРОСТОРОВА СТРУКТУРА МІШАНИХ ЯЛИЦЕВИХ НАСАДЖЕНЬ ПРИКАРПАТТЯ (НА ПРИКЛАДІ СПАСЬКОГО ЛІСНИЦТВА ДП "БРОШНІВСЬКЕ ЛГ") - Korol, M.M.; Tokar, O.Ye.; DyсhkevyсhV.M.; CunjakA.М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Описано методики та використано сучасні підходи для дослідження просторової структури ялицевих насаджень. Розраховано індекси горизонтальної структури та встановлено типи розміщення дерев залежно від складу насадження та його віку. На підставі аналізу пробних площ та повидільної бази даних лісництва оцінено запас мішаних ялицевих деревостанів та їх поширення на території дослідного регіону. Крім цього, розраховано таксаційні показники у розрізі ярусів та віку, визначено запас кожного ярусу та деревостану загалом. Встановлено, що запас насаджень та їх санітарний стан залежить від складу деревостану, вертикальної та горизонтальної структури. Подано загальну лісівничо-таксаційну характеристику ялицевого насадження.