ФІТОПАТОГЕНИ ТА ШКІДНИКИ ВИДІВ РОДУ TILIA L. В УМОВАХ МІСТА ЛЬВОВА - Karpyn, N.I. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Наведено результати вивчення ентомофауни та фітопатогенів зелених насаджень з участю представників роду Tilia L. у Львові. Визначено ступінь пошкодження та видові особливості ураження хворобами і шкідниками залежно від умов місцезростання та урбогенного навантаження. Виявлено, що найпоширенішими захворюваннями лип є: темно-бура плямистість (збудник – CercosporamicrosoraSacc.), геліоспоріз (збудник – Discula umbrinella), тиростромоз (збудник – Thyrostroma compactum) та шизофіл звичайний (Schizophyllum commune Fr.). Найнебезпечнішими представниками ентомофлори виявились щитівки, мінуюча міль, пильщики, кліщики та гусениці. Найменш стійким видом до хвороб та пошкоджень шкідниками у Львові є липа дрібнолиста. Загалом, фітосанітарний стан лип вулиць, парків і скверів міста виявився задовільним.