ПОРІВНЯННЯ СПІЛЬНОТ БЕЗХРЕБЕТНИХ ЛІСОВОЇ ПІДСТИЛКИ У РІЗНИХ РАЙОНАХ ЖИТОМИРСЬКОГО ПОЛІССЯ - Kalynovskiy, N.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Проведено порівняння спільноти безхребетних лісової підстилки свіжих соснових борів та свіжих дубово-соснових суборів різного віку, розташованих у північному, центральному та південному районах Житомирського Полісся. З’ясовано, що в умовах А2 середньорічна абсолютна щільність безхребетних тварин молодняків та середньовікових лісів у Радомишльському ЛМГ (центральний район) була значно вищою, ніж така у Лугинському (північний район) та Баранівському ЛГ (південний район). В умовах В2 підстилки на зрубах та насаджень різного віку, за винятком незімкнених лісових культур, відрізнялися залежно від району дослідження. У молодняках найбільш заселеною була підстилка центральних районів, у середньовікових та стиглих – північних. Співвідношення кліщів до ногохвісток істотно відрізнялося лише у підстилках незімкнених лісових культур і стиглих деревостанів свіжих дубово-соснових суборів.