ЗАХИСТ ЛІСОВИХ МОЛОДНЯКІВ ВІД ПОШКОДЖЕННЯ ДИКИМИ КОПИТНИМИ НА ДЕРЖАВНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ "ВОВЧАНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО" ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Evtushevsky, M.N.; Piev, S.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2016)
Розглянуто різні способи захисту лісових молодняків від пошкодження дикими копитними. Одним із найбільш дієвих визнано оптимізацію чисельності тварин та узгодження її з кормовою ємністю мисливських угідь. Оптимальну щільність поголів’я копитних та захищеність лісових культур від копитних можна значно підвищувати внаслідок біотехнічних засобів, зокрема рубок на зиму м’яколистяних дерев з залишенням їх в угіддях до весни. Для підгодівлі копитних взимку та відволікання їх від пошкодження лісових молодняків на ПП "Ізбицьке" щорічно засівають від 20 до 45 га кормових полів та згодовують на корені кукурудзу, конюшину, люцерну.