РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ РЕЖИМІВ РОБОТИ НАФТОПЕРЕКАЧУВАЛЬНОЇ СТАНЦІЇ, ОБЛАДНАНОЇ ВІДЦЕНТРОВИМИ НАСОСАМИ ЗІ СИНХРОННИМ ЕЛЕКТРОПРИВОДОМ - Yaremak, I.I.; Kostyshyn, V.S.; Kostyshyn, A.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
За результатами досліджень сформовано структурно-функціональну схему насосного агрегата нафтоперекачувальної станції, яка відображає енергетичні входи-виходи його складників. Виявлено, що підвід енергії в електродвигун та насос здійснюється двоканально та встановлено енергетичні вхідні та вихідні параметри синхронного двигуна та відцентрового насоса. З’ясовано, що ефективність роботи насосного агрегата нафтоперекачувальної станції прямо залежить від витратного режиму роботи станції та методів його регулювання, тому вихідними показниками для оцінювання цих критеріїв є коефіцієнт корисної дії синхронного двигуна та відцентрового насоса, які є функціями зазначених вище енергетичних параметрів. Скалярну модель відцентрового насоса представлено у вигляді еквівалентної електричної схеми заміщення. Розраховано режимні показники енергоефективності синхронного двигуна та відцентрового насоса залежно від витратного навантаження нафтоперекачувальної станції. Під час проведення розрахунків визначено, що для потужних насосних агрегатів зміна витрати незначно впливає на коефіцієнт корисної дії приводних синхронних двигунів. Встановлено, що екстремальні значення коефіцієнтів корисної дії синхронного двигуна та відцентрового насоса досягаються за різних значень витратного навантаження, що потребує залучення методів багатокритеріальної оптимізації для вибору режиму роботи насосного агрегата.