Інтеграція екологічної освіти у підготовку фахівців лісової галузі в контексті стратегії сталого розвитку - Білик, Л. І.; Ключка, С. І.; Чемерис, І. А.; Старовойтенко, Н. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2026)
Розглянуто проблему інтеграції екологічної освіти у підготовку фахівців лісової галузі в умовах реалізації стратегії сталого розвитку. Встановлено, що за умов глобальних екологічних викликів та поглиблення антропогенного впливу на природні екосистеми, підготовка майбутніх лісівників потребує комплексного підходу, що забезпечує формування не тільки професійних знань і навичок, але й еколого-моральних цінностей, критичного мислення та відповідального ставлення до довкілля. Проаналізовано теоретичні основи екологічної освіти, критично оцінено сучасний стан інтеграції екологічних дисциплін у навчальні плани та розроблення рекомендацій щодо вдосконалення освітнього процесу. З’ясовано ключові терміни та концепції, зокрема екологічну освіту, сталий розвиток та екологічну компетентність, що дає змогу чітко окреслити зміст та напрями інтеграції у навчальний процес. Проведено аналіз вітчизняних і зарубіжних досліджень, що підтверджує ефективність інтеграції екологічних компонент у навчальні програми, однак виявлено низку проблем, таких як недостатнє застосування інтерактивних методів навчання, обмежена кількість польових практикумів та слабка міждисциплінарна інтеграція. Методологічною основою дослідження стали аналіз навчальних планів, порівняльний аналіз досвіду, опитування студентів і викладачів, кейс-аналіз. Використання цих методів дало змогу об’єктивно оцінити рівень інтеграції екологічної освіти та сформувати практичні рекомендації щодо вдосконалення навчального процесу. Результати показали, що впровадження модулів екологічного спрямування та польових практикумів значно підвищує рівень професійної та еколого-моральної компетентності студентів, формує екологічну свідомість і здатність ухвалювати обґрунтовані рішення у професійній діяльності. Запропоновано комплекс практичних рекомендацій для вдосконалення освітніх програм: введення нових дисциплін, використання інтерактивних і польових методів навчання, запровадження практико-орієнтованих підходів, визначення критеріїв оцінювання ефективності інтеграції. Охарактеризовано закономірності міждисциплінарного підходу та використання міжнародного досвіду підготовки фахівців у сфері сталого лісового господарства. Отримані результати дають змогу констатувати той факт, що імплементація екологічно орієнтованої освіти у підготовку фахівців лісової галузі не тільки підвищує рівень їхніх професійних компетенцій, але й формує еколого-моральні орієнтири, критичне мислення та відповідальне ставлення до довкілля, що є необхідними умовами реалізації стратегій сталого розвитку.