Удосконалення виробничого процесу через інвентаризації в лісовому господарстві - Ковць, Ю. В.; Максимець, О. В.; Шведюк, Ю. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2026)
Описано важливість інвентаризації лісових ресурсів природного капіталу для зниження економічних витрат лісового підприємства через порівняння сучасних альтернатив моніторингу цього інструменту. Наведено актуальні тлумачення вітчизняних дослідників щодо користі впровадження нових технологій у моніторинг лісових площ для скорочення фінансових витрат на польові виїзди, використання пального, технічне обслуговування та ремонт знарядь і пристроїв інвентаризації лісових ресурсів й оплату праці персоналу, залученому до таких робіт, та описано відмінності між засобами спостереження та обчислення. Використано метод багатокритеріального порівняння задля зіставлення таких засобів інвентаризації лісових ресурсів, як супутникове спостереження, безпілотні літальні апарати, сенсорні мережі та інтерактивні платформи з інтегрованим штучним інтелектом через їх відповідність екологічному, економічному, соціальному, технологічному та інноваційному факторам та масштаби застосування в них. Обчислено величину ефективності кожної з альтернатив моніторингу з урахуванням експертних оцінок, взятих за джерела дослідження та застосовуючи нормалізовану матрицю переваг та ранжування альтернатив моніторингу з показниками неузгодженості та рандомізації. Встановлено, що серед досліджуваних інструментів лісового моніторингу найкращі результати показало супутникове спостереження, оскільки підсумок обчислення наводить вищі дані, ніж в інших засобах. Виявлено, що супутникове спостереження становить найбільшу вигоду для підприємства через відсутність спричинення збитків на природні ресурси господарства, широку доступність у придбанні готових даних без необхідності витрат коштів та часу на проведення обстеження лісових територій, відкритість для громадськості та адаптивності до кооперації з іншими прогресивними технологіями, зокрема алгоритмами штучного інтелекту та аналітичними програмами. Охарактеризовано дієвість такої альтернативи моніторингу через вираження її функцій у п’яти критеріях, за якими було здійснено ранжування. Така тематика в цій галузі економіки має перспективи до подальших етапів дослідження за умови технологічних нововведень в моніторингу, внесенні в розрахунки додаткових критеріїв порівняння та наведення нових аргументів експертних оцінок фахівців.