Модель економічної рівноваги як компонент дистанційного навчання - Карпенко, М. Ю.; Пахомов, Ю. В.; Костенко, О. Б. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Представлено формалізовану математичну модель динамічної системи із регульованими параметрами, призначену для дослідження механізмів формування та підтримання стану економічної рівноваги за умов взаємодії виробника, сукупного споживача та органу цінового регулювання, а також слугує методологічним підґрунтям для розроблення інтерактивного тренажера чи іншого симуляційного засобу, призначеного для використання у дистанційному навчанні. Розроблена модель враховує замкненість економічного середовища та ґрунтується на поєднанні виробничих обмежень, функцій корисності споживача та динаміки ціноутворення. Виконано аналіз поведінки системи за різних співвідношень попиту й пропозиції, визначено чинники виникнення дисбалансів та умови їх компенсації шляхом цінових коригувань. Особливу увагу приділено математичному опису механізмів переходу до рівноважного стану, оцінюванню впливу нереалізованих залишків і відкладеного попиту на подальшу траєкторію руху системи, а також можливості застосування коефіцієнтів роздрібних цін як інструменту стабілізації економічної системи загалом. Розглянуто динамічний режим роботи моделі, що дає змогу відстежувати зміни стану системи упродовж послідовності ітерацій та формувати аналітичні висновки щодо ефективності обраної стратегії ціноутворення задля досягнення економічної рівноваги. Розширені можливості моделі зумовлюють виявлення критичних зон її функціонування, у яких рівноважні режими роботи стають нестійкими або трансформуються під дією нагромадженого дисбалансу. Запропонований підхід дає змогу дослідити передумови формування економічної рівноваги, охарактеризувати можливі режими функціонування системи залежно від зміни вхідних параметрів. Розроблений інструментарій забезпечує гнучке налаштування структури попиту та пропозиції, що підвищує точність відтворення реальних економічних процесів у навчальних умовах. Розроблена економічна модель реалізована у вигляді інтерактивного комп’ютерного тренажера, інтегрованого в систему дистанційного навчання. Такий підхід сприяє підвищенню рівня засвоєння матеріалу, розвитку аналітичного мислення здобувачів освіти та формуванню практичних компетентностей у сфері економічного моделювання. Отримані результати підтверджують доцільність впровадження засобів імітаційного моделювання в освітній процес, особливо за умов активної цифровізації та потреби в адаптивних формах навчання.