Встановлення залежності глибини поверхневого очищення заготовок із вживаної деревини від режимів роботи голкофрезерного верстата - Гайда, С. В.; Медвідь, Л. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Наведено результати комплексного експериментального дослідження процесу поверхневого очищення заготовок із вживаної деревини методом голкофрезерування за умов варіювання двох основних технологічних параметрів: швидкості подачі заготовки у межах 4-16 м/хв та натягу голкофрези в діапазоні 0,6-4,6 мм. На підставі експериментальних даних побудовано рівняння регресії другого степеня з натуральними змінними, яке відображає кількісний вплив зазначених параметрів на глибину очищення поверхневого шару заготовок із вживаної деревини та дає змогу визначити раціональні режими роботи голкофрезерного верстата. Встановлено, що натяг голкофрези є домінантним фактором, який забезпечує зростання інтенсивності проникнення голок у поверхню забрудненої заготовки та ефективність видалення залишків лакофарбових покриттів і побутових забруднень, нагромаджених у процесі багаторічної експлуатації виробів із деревини. Для швидкості подачі характерний параболічний вплив: глибина поверхневого очищення заготовок збільшується до V ≈ 10 м/хв, після чого зменшується через скорочення тривалості контакту інструмента з поверхнею деревини. Виявлений негативний коефіцієнт взаємодії факторів VS підтверджує наявність ефекту взаємного гальмування, що зумовлює формування обмеженої раціональної зони технологічних параметрів – режимів роботи голкофрезерного верстата, у межах якої забезпечується максимальна результативність очищення без надмірного пошкодження поверхневого шару деревини. На підставі аналізу експериментальних даних, графічної інтерпретації та моделі визначено раціональні параметри очищення: V = 8-11 м/хв та S = 2,2-3,2 мм. Порівняння результатів з даними інших дослідників підтвердило їх наукову достовірність та узгодженість отриманих закономірностей. Проведене дослідження має прикладне значення для удосконалення технологій перероблення вторинної деревини, підвищення якості підготовки заготовок до склеювання, а також для впровадження принципів циркулярної економіки та концепції Industry 5.0 у деревообробні виробництва. Отримані результати можна використати для вдосконалення режимів роботи голкофрезерного устаткування під час очищення поверхонь із вживаної деревини різного ступеня забруднення.