ВМІСТ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ У ХВОЇ СОСНОВИХ КУЛЬТУР НА РЕКУЛЬТИВОВАНИХ ЗЕМЛЯХ - Lovynska, V.M.; Kharytonov, M.M.; Zverkovskyi, V.M. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Вивчено вміст елементів групи важких металів у ґрунті та хвої сосни кримської шахти «Павлоградська» Північного Степу України. Розглянуто особливості накопичення металів хвоєю сосни залежно від складу ґрунтової суміші. Здійснено порівняльний аналіз кумулятивних властивостей хвої сосни на шахтній породі з екземплярами, що ростуть на ділянках рекультивації. Показано, що істотніше накопичення важких металів у хвої відбувається у варіанті зростання дослідних екземплярів на шахтній породі. Визначено коефіцієнти біологічного поглинання для групи досліджуваних важких металів (Ni, Pb, Sn, Zn, Cr, Cu).