МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ДЕКОРАТИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЖИВОПЛОТІВ - Myronchuk, K.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Живопліт є невід’ємною складовою частиною озеленення населених місць. Щоб підтримати живоплоти у задовільному якісному стані, власники цих об’єктів озеленення витрачають немалі кошти. Для оптимізації заходів догляду за живими огорожами, витрат з догляду доцільно створити методику оцінювання декоративності живоплотів, яка дасть змогу правильно оцінити стан живої огорожі та буде впливати на подальші заходи з утримання, покращення цього елемента озеленення. Наведено модифіковану шкалу декоративної оцінки деревних рослин, які можуть формувати живопліт. Представлено нову методику декоративної оцінки живоплотів, яка охоплює: відхилення від заданої форми, відпад структурних одиниць на 10 пог.м/шт., висота оголення живоплоту знизу, фронтальна форма живоплоту, сприйняття на фоні пейзажу, ступінь складності та висоти. Створено шкалу градації оцінки декоративних властивостей живоплотів, яку представлено дуже високим, високим, середнім, низьким та дуже низьким балом декоративності. Проведено декоративну оцінку найпоширеніших живоплотів у Чернівецькій обл. Встановлено взаємозв’язок між оцінкою декоративності та якісним станом живоплоту. Подано рекомендації щодо асортименту високодекоративних видів кущів та дерев, які використовують у живоплотах. Запропоновано методику для оцінювання декоративного стану живоплотів будь-якої складності.