ВИКОРИСТАННЯ ЗАЛИШКІВ ДЕРЕВООБРОБНИХ ВИРОБНИЦТВ У ДИЗАЙНІ ПРОСТОРОВО-ПРЕДМЕТНОГО СЕРЕДОВИЩА - Kupchyk, R.M.; Maksymiv, T.V. (Scientific Bulletin of UNFU, 2017)
Виконано аналіз сучасного стану соціально-екологічної проблеми нагромадження відходів та залишків деревообробних виробництв, яка спричинена нераціональним ставленням людини до природних ресурсів та малоефективним рівнем сучасної деревообробки. Досліджено завдання екологічного дизайну в контексті стратегії сталого розвитку та опрацьовано практичні дизайнерські рішення екологічного і ресурсоощадного спрямування для виготовлення елементів предметного середовища з використанням деревинних відходів. Проаналізовано основні аспекти екологічного складника життєвого циклу меблів та інших елементів інтер’єру, вплив продукту на навколишнє середовище під час серійного виробництва, експлуатації та цільового застосування, а також під час утилізації продукції. Проблему дизайнерського проектування меблів розглянуто у широкому соціокультурному контексті формування цілісних і комплексних ситуацій – гармонійне структурування предметного і процесуального аспектів системи "людина – предмет – середовище", а також програм організації таких систем. На основі проведених досліджень та власних розробок виявлено і систематизовано основні напрямки використання деревинних відходів у дизайні меблів та елементів предметного-просторового середовища.