Модель балансування мультисуб’єктних поліфакторних середовищ підтримки програмного забезпечення на базі кольорових мереж Петрі - Пукач, А. І.; Теслюк, В. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Розроблено модель балансування мультисуб’єктних поліфакторних середовищ підтримки програмного забезпечення (ПЗ) на базі кольорових мереж Петрі, що забезпечує можливість вирішення завдань дослідження динаміки процесів у контексті вирішення науково-прикладної проблеми балансування мультисуб’єктних поліфакторних середовищ комплексної підтримки програмного забезпечення (програмних продуктів/комплексів). Водночас, цей спектр проблем входить до кластера більш глобальної науково-прикладної проблематики автоматизації й інтелектуалізації комплексної підтримки програмних продуктів, а також дослідження релевантної проблематики людино-машинної взаємодії. Подано відповідний алгоритм балансування мультисуб’єктних поліфакторних середовищ підтримки ПЗ, на підставі якого функціонує розроблена однойменна модель. Побудовано дерево досяжності станів розробленої моделі (балансування мультисуб’єктних поліфакторних середовищ підтримки ПЗ) на базі кольорових мереж Петрі, що підтверджує досяжність та скінченність кожного із станів моделі. Виконано практичну апробацію розробленої моделі на прикладі моделювання експериментального практичного прикладного завдання моніторингу поліфакторної динаміки окремого заданого суб’єкта мультисуб’єктного середовища підтримки у процесі балансування останнього, а отримані результати практичної апробації підтверджують дієвість та ефективність розробленої моделі щодо вирішення завдань дослідження динаміки процесів в контексті вирішення науково-прикладної проблеми балансування мультисуб’єктних поліфакторних середовищ комплексної підтримки програмного забезпечення (програмних продуктів / комплексів). Розглянуто перспективи подальших досліджень і потенційних способів розвитку та вдосконалення як у контексті обраної тематики досліджень, так і глобальної проблематики автоматизації й інтелектуалізації комплексної підтримки програмних продуктів та людино-машинної взаємодії.