Використання децентралізованих додатків для створення торговельної інформаційно-технологічної платформи - Кунанець, Н. Е.; Яримович, Ю. А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Досліджено можливості використання децентралізованих додатків для створення інформаційно-технологічної платформи, орієнтованої на торгівлю зброєю. Аналіз наявних підходів до цифровізації стратегічних ринків свідчить про актуальність застосування блокчейн-технологій та смарт-контрактів для підвищення безпеки, прозорості та ефективності торгових операцій зі зброєю. Встановлено, що децентралізовані додатки, завдяки своїм характеристикам, таким як відсутність єдиного центру управління, криптографічна захищеність та розподілена архітектура, можуть істотно удосконалити процеси ведення торгівлі стратегічними товарами. Вказано на те, що застосування блокчейн-технології забезпечує незмінність даних, унеможливлюючи підроблення або несанкціоноване втручання, що є критично важливим для ведення операцій у сфері торгівлі зброєю. Виявлено, що смарт-контракти дають можливість автоматизувати ключові етапи торгових угод, враховуючи верифікацію продавців та покупців, управління транзакціями, а також контроль виконання договірних зобов’язань. Запропоновано концептуальну модель інформаційно-технологічної платформи, яка інтегрує систему ідентифікації користувачів, що забезпечує багаторівневу верифікацію учасників торгівлі, блокчейн-реєстр транзакцій, що гарантує незмінність записів та їхню перевірку всіма учасниками ринку, зменшуючи ризики шахрайства та корупції, а також смарт-контракти, які автоматизують процес виконання торгових угод та мінімізують потребу у посередниках, підвищуючи ефективність виконання транзакцій. Окрім цього, прозорість інформаційних потоків забезпечує відкритий доступ до історії транзакцій із дотриманням регуляторних вимог, що підвищує рівень довіри між учасниками ринку, а механізм розподіленого управління дає змогу учасникам екосистеми приймати колективні рішення щодо змін у платформі, підвищуючи рівень децентралізації та демократизації процесів. Оцінено досвід впровадження подібних децентралізованих технологій у суміжних галузях, зокрема у фінансовому секторі, логістиці та постачанні стратегічних ресурсів. Виявлено, що подібні платформи мають значний потенціал для впровадження у сфері торгівлі зброєю, оскільки усувають основні недоліки традиційних систем, такі як обмежена прозорість, складнощі у верифікації контрагентів та високий рівень бюрократичних процедур. Розглянуто ключові виклики впровадження інформаційно-технологічної платформи, серед яких дотримання міжнародних норм і стандартів контролю за торгівлею зброєю, потребу узгодження з національними та міжнародними регуляторними органами, а також забезпечення кібербезпеки системи. Вказано на те, що успішна інтеграція децентралізованих рішень можлива тільки за умов чіткої взаємодії між державними структурами, бізнесом та технологічними компаніями, які розробляють рішення для сфери безпеки. Отримані результати дослідження вказують на значні перспективи використання децентралізованих додатків для побудови прозорої та безпечної платформи для торгівлі стратегічними товарами. Запропонована концептуальна модель дає змогу удосконалити процеси управління торгівлею, знизити операційні ризики та сприяти створенню ефективного механізму контролю, що є важливим етапом у розвитку сучасних інформаційно-технологічних систем у стратегічному секторі економіки.