Ерозійна здатність опадів як кліматичний чинник прояву водної ерозії ґрунтового покриву у паркових і лісопаркових насадженнях Львова - Скробала, В. М.; Дулиба, О. С. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Проаналізовано загальні підходи до моделювання водної ерозії ґрунтового покриву у ґрунтознавстві та гідрології із використанням багаточисельних рівнянь, зокрема RUSLE (англ. Revised Universal Soil Loss Equation), які базуються на аналізі кліматичних умов (ерозійної здатності опадів), ерозійної піддатливості ґрунту, рельєфу місцевості, рослинного покриву і меліоративних заходів. Відзначено, що коефіцієнт ерозійності опадів (R-фактор) є функцією кінетичної енергії та інтенсивності опадів. Наведено результати досліджень ерозійності опадів на підставі плювіограм за формулою Станеску, яка базується на інформації про максимальну 15-хвилинну інтенсивність дощів. З’ясовано, що для визначення ерозійної здатності опадів широко використовують лінійні, степеневі або експоненціальні математичні рівняння, де як аргумент є місячні та річні суми опадів. Застосовано понад 50 формул для визначення ерозійної здатності опадів в умовах Львова на підставі метеорологічних даних за 1990-2024 роки. Встановлено, що більшість математичних виразів не підходять для умов Львова, оскільки істотно відрізняються кліматичними параметрами, на підставі яких їх було розроблено. Досліджено, що у Львові в середньому випадає 760 мм опадів за рік, більша частина яких припадає на період з травня по вересень; мінімальна річна кількість опадів (582 мм) була в посушливий 1995 рік, коли в липні випало всього 10 мм опадів; понад 900 мм опадів було зафіксовано в 1998, 2001 та 2010 роках. Виконано підбір формули для визначення ерозійної здатності опадів в умовах Львова на підставі просторового розподілу значень цього показника на території Польщі та ЄС. Застосовано формулу Марцинковського, яку розроблено на підставі кліматичних параметрів Польщі. Встановлено, що середнє значення ерозійної здатності опадів в умовах Львова становить 715 МДж×мм×га–1×год–1×рік–1, а середнє квадратичне відхилення – 101 МДж×мм×га–1×год–1×рік–1; мінімальне значення ерозійності опадів – 537 МДж×мм×га−1×год−1×рік−1 – зафіксовано у посушливому 1995 р., а максимальне – 949 МДж×мм×га−1×год−1×рік−1 – у 2001 році. Запропоновано додатково п’ять апроксимуючих функцій для обчислення ерозійної здатності опадів в умовах Львова з метою порівняльної оцінки параметрів лінійних і степеневих функцій. Встановлено, що функції на підставі модифікованого індексу Фурньє MFI характеризуються меншою точністю апроксимації.