Сучасний стан захисних примагістральних лісосмуг за участі Juglans regia L. в умовах Північного Степу України - Самарська, М. І.; Пономарьова, О. А. (Scientific Bulletin of UNFU, 2025)
Проаналізовано стан і структуру захисних лінійних насаджень вздовж автомагістралі Дніпро – Запоріжжя, у складі яких росте горіх грецький. Виділено вісім пробних площ загальною протяжністю 3000 м. Визначено видовий склад насаджень, конструкцію, санітарний стан, середній діаметр та захисну висоту. Встановлено, що більшість лісосмуг формує тільки один ряд рослин, в межах якого часто трапляється випадіння дерев, що призводить до збільшення відстані між деревами (8-10 м і більше). На всіх пробних площах спостережено масове природне відновлення таких порід, як ясен пенсільванський та в’яз приземкуватий. Виявлено поновлення горіха грецького, яке представлено одиничними екземплярами різного віку, стан молодих рослин добрий. Проаналізовано санітарний стан деревостанів, унаслідок чого встановлено, що на всіх ділянках Іс змінюється в межах від 1,7 до 2,3 (тобто всі лісосмуги з переважанням у їх складі горіха грецького належать до категорії "ослаблені"). Найкращий стан виявлено у таких видів, як клен гостролистий та липа дрібнолиста, найгірший – у катальпи бігнонієподібної, вишні пташиної, в’яза приземкуватого. За результатами аналізу фітосанітарного стану рослин горіха грецького з’ясовано, що у багатьох екземплярів трапляється всихання скелетних гілок і однорічних пагонів, а 4,2 % дерев мають механічні пошкодження. Під час дослідження виявлено переважання ажурної конструкції в лісосмугах, що призводить до розростання крон дерев, особливо у представників Juglans regia L. З’ясовано, що в розріджених насадженнях (відстань між рослинами становить 8–9 м і більше) відбувається зменшення захисної висоти лісосмуги і покращення життєвого стану дерев, зокрема горіха грецького. На підставі отриманих даних можна рекомендувати горіх грецький для використання в захисних лісосмугах вздовж автошляхів, але доцільно збільшити відстань між деревами в ряду мінімум до 6 м і висаджувати цю породу у ряди, найбільш віддалені від автополотна. Розроблено рекомендації для реконструкції захисних лісосмуг за рахунок уведення у примагістральні насадження стійких деревних і кущових рослин.