Інтелектуальна комп’ютерна рольова гра на ігровому рушії Unreal Engine 5 - Журавчак, Л. М.; Кашевка, В. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Розроблено новий підхід до застосування штучного інтелекту у комп’ютерних рольових іграх, що базується на використанні засобів рушія Unreal Engine 5 та модульної архітектури для адаптації поведінки неігрових персонажів до різних ігрових сценаріїв. Основною інновацією є поєднання дерев рішень з технологією візуального програмування Blueprint, що забезпечує динамічне управління неігровими персонажами, враховуючи їхні характеристики та тип зброї. Впроваджено GAS (англ. Gameplay Ability System – система ігрових можливостей) для гнучкого використання різноманітних здібностей NPC (англ. Non-Player Character – неігровий персонаж), що дає змогу їм адаптувати свою поведінку в реальному часі під час змін умов у грі. Це забезпечує значну інтерактивність та підвищує реалістичність ігрового процесу. Для підвищення продуктивності система налаштована під рушій Unreal Engine 5, що забезпечує стабільну роботу навіть в умовах великих ігрових світів та складних сценаріїв бою. Інтеграція системи вмінь персонажа з деревом рішень дає змогу неігровому персонажу використовувати різноманітні тактичні комбінації здібностей та дій залежно від позиції гравця, власного типу та інших чинників. Наприклад, неігрові персонажі можуть вибирати найкращі місця для атаки або захисту та адаптувати свої дії на підставі аналізу оточення. Проведено експериментальне тестування для перевірки ефективності роботи системи у різних ігрових сценаріях. Протестовано динамічну адаптацію неігрових персонажів до змінних умов гри, зокрема їхню реакцію на зміну зброї, позицій гравців та взаємодію між собою. Результати тестування продемонстрували високу ефективність системи, яка забезпечує плавну роботу неігрових персонажів без значних затримок навіть за умови складної ігрової динаміки. Запропонований підхід дає змогу істотно спростити процес розроблення складних ігрових систем завдяки модульній архітектурі та можливості легкої інтеграції штучного інтелекту в інші проєкти. Це відкриває перспективи для подальших досліджень, зокрема, у сфері розширення моделей поведінки неігрового персонажа, інтеграції нових тактичних елементів та підтримки складніших сценаріїв, таких як командна взаємодія неігрових персонажів або їхнє спільне виконання завдань у кооперативному режимі гри.