Еколого-економічне оцінювання впливу діяльності лісогосподарських підприємств на лісові екосистеми в Україні - Міц, Л. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Встановлено, що ліси України відіграють важливу роль у забезпеченні сталого екологічного та економічного розвитку країни. Проаналізовано лісовий фонд України та оцінено щорічні обсяги заготівель. Сучасний стан лісових екосистем України не відповідає еколого-економічним вимогам сучасної екологічної та економічної ситуації країни. Це зумовлено складністю ухвалення управлінських рішень у галузі лісового господарства через тривалий цикл вирощування лісу та труднощі прогнозування майбутніх екологічних і економічних умов. Наведено перелік законодавчого регулювання діяльності підприємств лісової галузі та окремо подано документи, що введені в дію під час військового стану. Розглянуто основні особливості екологізації землекористування під лісовими масивами. Встановлено, що з економічного погляду, нераціональне використання лісових ресурсів призводить до втрати прибутків держави та підприємств, скорочення робочих місць, зниження податкових надходжень і обмеження можливостей для експорту продукції з доданою вартістю. Це негативно впливає як на державний бюджет, так і на добробут сільських громад. На підставі аналізу діяльності лісового господарства за останні роки було сформульовано кілька рекомендацій щодо покращення екологічної та економічної ситуації у лісовому секторі. Насамперед необхідно посилити відповідальність лісокористувачів і компаній, які заготовляють деревину, сприяти створенню місцевих деревообробних підприємств для глибокого переробляння та повторного використання деревини, а також розвивати суміжні галузі, створюючи нові робочі місця. Також важливо залучати інвестиції в лісову галузь. Одним із ключових негативних чинників, які впливають на економічну особливість лісової галузі, є значна деструкція лісоземельних ресурсів унаслідок активних бойових дій, що тривають дотепер. Також важливою особливістю є боротьба з незаконним вирубуванням лісів і посилення ролі громадськості, у тому числі в цьому питанні. Наведено заходи для покращення наявної ситуації в лісовій галузі. Для раціонального використання лісових ресурсів та гарантування економічної стабільності підприємств галузі необхідно постійно вдосконалювати систему управління їхньою виробничо-господарською діяльністю. Лісове господарство України є важливим компонентом екосистеми та економіки, що вимагає системного та інноваційного підходу до оптимізації управління.