Динаміка ценотичних позицій популяцій хіонофільних фітоценозів у високогір’ї Українських Карпат - Штупун, В. П.; Кияк, В. Г. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Встановлено багаторічну кліматогенну зміну фітоценотичних позицій популяцій рослин хіонофільних угруповань Українських Карпат. Вектор їхньої динаміки спрямований від субнівального типу угруповань з розрідженим проєктивним покриттям трав’яними видами і переважанням оголених кам’янистих ділянок до альпійського типу зі щільно задернованим покривом і рясним проєктивним покриттям. Відбувається перерозподіл у ценотичних позиціях популяцій рослин різної еколого-фітоценотичної приуроченості та стратегії: облігатні хіонофіли з малою конкурентоспроможністю витісняються факультативними хіонофільними більш конкурентними видами. Загальна закономірна тенденція змін полягає у тому, що у хіонофільні угруповання щоразу інтенсивніше проникають менш хіонофільні і більш конкурентні види. Вектор їхньої колонізації має доцентровий характер – від периферії з тоншим і короткотривалішим за заляганням сніговим покривом до центру з глибшим і тривалішим покривом. Периферія хіонофільних угруповань зазнає колонізації видами із сусідніх навколишніх альпійських фітоценозів. Виявлено чіткі односпрямовані зміни проєктивного покриття у популяцій більшості досліджених видів. У малоконкурентних облігатних хіонофілів, які приурочені до ділянок з найтривалішим заляганням снігу (Cerastium cerastoides, Saxifraga carpatica), динаміка негативна. У більш конкурентних хіонофілів, приурочених до локацій з менш тривалим заляганням снігового покриву (Poa deylii, Luzula spadicea), а також факультативних хіонофілів (Soldanella hungarica) і піонерних видів (Gnaphalium supinum), відзначається виразно позитивна динаміка. Виявлено, що ознака проєктивного покриття чітко корелює з головними популяційними характеристиками видів хіонофільних угруповань. Тому зміна величини проєктивного покриття може слугувати індикаторною ознакою спрямованості динаміки, життєздатності й ценотичних позицій популяцій хіонофільних угруповань Карпат. Запропонована методика обліку проєктивного покриття відзначається високою точністю і може застосовуватися для багаторічних порівняльних досліджень у фітоценозах з розрідженою низькорослою рослинністю, зокрема у хіонофільних, субнівальних, наскельних і альпійських угрупованнях, а також на початкових стадіях первинних сукцесій в інших фітоценозах. Хіонофільні популяції і фітоценози належать до найбільш чутливих і вразливих до кліматичних змін. У них необхідно проводити моніторинг з метою виявлення і прогнозування їх подальшої трансформації та розроблення способів збереження цих рідкісних для України осередків раритетного біорізноманіття.