Біогеохімічне ліхеноіндикаційне дослідження процесу формування та часових змін хімічного складу приземного шару повітря в дендропарку "Софіївка" - Тютюнник, Ю. Г.; Шабатура, О. В.; Блюм, О. Б. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Методом біогеохімічної ліхеноіндикації із використанням епіфітних лишайників Parmelia sulcata Taylor, Xanthoria parietina (L.) Th. Fr., Evernia prunastri (L.) Ach. оцінено рівні вмісту токсичних важких металів (Al, Cd, Cd, Cu, Co, Cr, Fe, Ni, Sb, Pb, V, Zn) та інших хімічних елементів (B, Ba, Ca, K, Mg, Mn, Na, P, S, Ti, Se, Sr) у приземному шарі повітря Національного дендрологічного парку "Cофіївка" та прилеглих до нього територій у 2010 і в 2021 роках. За отриманими даними розраховано БГХЛ-показник, який дає змогу обчислити за відношенням до обраного базового виду (у нас P. sulcata) за значеннями вибірок середнього багаторічного вмісту хімічних елементів в досліджуваних видах з інших місцезнаходжень гіпотетичний вміст елементів для видів, що зростають в місцезнаходженнях, де базовий вид відсутній. Ці результати опрацьовано методом факторного аналізу та встановлено фактори, які дають можливість виявити найбільш вірогідні причини формування атмосферного забруднення дослідженої території в різні роки пробовідборів та оцінити часовий тренд змін, що відбулися за 11-річний період. Встановлено, що загальна структура атмогеохімічного навантаження на дендропарк "Софіївка" докорінно не змінилася. Першим за значенням фактором впливу є загальноміське пило-аерозольне навантаження на екосистеми, що має змішане природне і техногенне походження в разі переважання останнього. Другий за значенням фактор – це окремий вплив крупно- і дрібнодисперсних пило-аерозолів та газів техногенного походження. Третій фактор – атмосферне навантаження винятково дрібнодисперсними аерозолями конденсації техногенного походження, яка вже у 2021 році відбувалася на фоні зменшення забруднення приземного повітря крупнодисперсними часточками і газами. Усі три перших значущих фактори передають різні складові техногенезу за підпорядкованого впливу теригенної природної складової. Четвертий фактор – вплив на міграцію і седиментацію атмосферних полютантів мікрокліматичних умов і процесів; п’ятий – дія просторово-диференційованих імпактних джерел атмосферних викидів. Шостий, найслабший фактор, це вплив процесів біогенезу.