Методи та засоби побудови розподілених моніторингових систем із застосуванням маніпульованих оптичних сигналів - Пітух, І. Р.; Гринчишин, Т. М.; Давлетова, А. Я. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Виявлено, що для об’єктів природоохоронного комплексу виникає потреба в застосуванні ліній передавання даних з обмеженим електромагнітним впливом. Дослідження спрямоване на розроблення методів і засобів передавання даних в інтерактивних моніторингових системах для природоохоронних об’єктів на підставі комутованих катафотів. Розглянуто основні архітектурні рішення розподілених моніторингових систем, що забезпечують надійний обмін даними в умовах складного рельєфу та обмеженого застосування електромагнітних полів. Встановлено, що такі об’єкти є дуже чутливими до зазначених впливів, оскільки це має негативний вплив на фауну та флору. З’ясовано, що використання оптичних мереж на підставі комутованих катафотів і бінарно-маніпульованих оптичних сигналів дає змогу мінімізувати вплив електромагнітного випромінювання на екосистему, забезпечуючи при цьому високу швидкість та надійність передавання даних. Запропоновано підхід до побудови оптичних мереж з використанням катафотів як відбивачів світлових сигналів для передавання даних на великі відстані з одночасним підвищенням надійності. Оцінено вплив електромагнітних полів на екологію довкілля в контексті застосування традиційних телекомунікаційних систем, а також обґрунтовано потребу розроблення нових методів побудови мереж, що враховують ці фактори. Також досліджено перспективи застосування зірково-кільцевих і систолічних топологій для ефективного оброблення та передавання сигналів від сенсорних мереж у природних заповідниках. Проаналізовано переваги використання комутованих катафотів порівняно з традиційними оптичними системами, зокрема їх здатність забезпечувати високу надійність передавання даних у складних погодних умовах. Досліджено перспективи розвитку методів кодування інформації за допомогою бінарно-маніпульованих оптичних сигналів, що сприяє підвищенню точності та надійності передачі інформації в екологічно чутливих зонах. На підставі проведеного дослідження запропоновано рекомендації з подальшого розвитку та впровадження оптичних мереж на підставі цих технологій у сферах, де зниження електромагнітного впливу є критичним. Результати дослідження свідчать про те, що використання комутованих катафотів дає можливість значно підвищити стабільність роботи систем моніторингу на територіях природоохоронних зон. Запропонований метод побудови оптичної мережі на підставі комутованих катафотів і бінарно-маніпульованих оптичних сигналів може бути впроваджено для віддаленого моніторингу природних об’єктів і для забезпечення надійного захищеного передавання даних на відстані до 10 км, що є особливо важливим для збереження екологічного балансу в заповідниках.