Технологія інтелектуального аналізу соціально-економічних даних територіальних громад - Ліп’яніна-Гончаренко, Х. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Виявлено нагальну потребу у створенні ефективних інструментів для аналізу та використання соціально-економічних даних територіальних громад (ТГ) у сучасному інформаційному середовищі. Встановлено, що недостатня прозорість даних і неефективне управління ресурсами призводять до нераціонального використання бюджетних коштів і сповільнюють розвиток інфраструктури. З’ясовано, що відсутність інтегрованих систем для збирання, оброблення та аналізу різнорідних даних ускладнює прийняття обґрунтованих управлінських рішень, що негативно впливає на соціально-економічний розвиток ТГ. Оцінено вплив впровадження технології інтелектуального аналізу соціально-економічних даних на підставі машинного навчання та адаптивних предикторів щодо підвищення ефективності процесу управління інфраструктурою ТГ. Охарактеризовано закономірності підвищення точності прогнозування соціально-економічних процесів і оптимізації процесу управлінських рішень завдяки використанню запропонованої технології. Проаналізовано наявні методи збирання та оброблення соціально-економічних даних, що забезпечує глибокий аналіз даних і на їхній підставі прогнозування перебігу подій для підтримки прийняття рішень в режимі реального часу. Проведено експериментальну перевірку розробленої технології на практичних завданнях в управлінні територіальними громадами, що підтвердило її ефективність роботи та доцільність впровадження. Виявлено, що середнє підвищення точності прогнозування становить 2,9 %, а скорочення тривалості виконання завдань досягає 95,0-99,53 % залежно від сфери застосування. Зроблено висновок про наукову новизну та практичну значущість результатів дослідження, які полягають у розробленні технології інтелектуального аналізу соціально-економічних даних, що забезпечує інтеграцію різнорідних даних і адаптивне налаштування моделей в реальному часі для оптимізації управлінських процесів і підвищення якості життя громадян. З’ясовано, що впровадження цієї технології сприяє підвищенню прозорості управління та залученню громадськості до процесу прийняття рішень. Оцінено перспективи масштабування розробленої технології для застосування в інших регіонах та сферах діяльності.