Оцінювання посухостійкості та зимостійкості інтродукованих сортів роду тюльпан (Tulipa L.) - Кунпан, Л. В.; Поліщук, В. В.; Осіпов, М. Ю. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Досліджено та проведено оцінювання зимо- та посухостійкості інтродукованих сортів тюльпанів групи раньоквітучих: класів прості ранні (Apricot Beauty, Flair, Sunny Prince), махрові ранні (Margarita, Monte Carlo, Pink Cameo); та середньоквітучих: класів Тріумф-тюльпани (Carola, Dynasty, Memphis, Alibi, Shirley dream, Holland Beauty), Дарвінові гібриди (Oxford Wonder, Golden Apeldoorn, Hakuun, World’s Favorite, Salmon Impression). Дослідження проведено в Уманському національному університеті садівництва впродовж 2022-2024 рр. на дослідній ділянці кафедри садово-паркового господарства. Визначено, що досліджувані культивари мали високу стійкість до впливу низьких температур та здатність витримувати перегрів і зневоднення під впливом високих температур, не втрачаючи при цьому своїх екологічних особливостей. Виявлено, що у досліджуваних сортів Apricot Beauty, Flair, Sunny Prince, Shirley dream, Holland Beauty, Dynasty, Golden Apeldoorn, Oxford Wonder, World’s Favorite, Salmon Impression зимостійкість була найкращою. Унаслідок здійснених досліджень тільки сорти Hakuun, Pink Cameo, Margarita виявилися менш стійкими до впливу низьких температур, але вони швидко відновлювалися і зберігали всі свої екологічні особливості. Дослідження посухостійкості тюльпанів показали їх високу стійкість до впливу високих температур навіть у найпосушливіші роки. Повністю зберегли свої екологічні особливості сорти Sunny Prince, Apricot Beauty, Margarita, Holland Beauty, Dynasty, World’s Favorite, відповідно отримавши п’ять балів за шкалою оцінювання. Сорти Flair, Pink Cameo, Salmon Impression, Monte Carlo, Memphis, Shirley dream, Alibi, Carola, Golden Apeldoorn отримали чотири бали, тому що під впливом високих температур починали процес в’янення, однак при цьому, всі генотипи швидко відновлювалися й адаптовувалися за сприятливих умов. Визначено, що всі досліджувані генотипи є перспективними для подальшого їх використання в різних ландшафтних композиціях, оскільки вони адаптовані до складних умов урбогенного середовища.