Модель декомпонованої ізоляційної домінації для аналізу чинників впливу на автоматизацію підтримки програмних комплексів - Пукач, А. І.; Теслюк, В. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Розроблено модель декомпонованої ізоляційної домінації чинників впливу на об’єкти підтримки – програмні комплекси чи процеси їх підтримки. Модель забезпечує можливість подальшого розрахунку ймовірностей належності нейронів прихованих шарів інкапсульованої мережі багатошарового перцептрона в моделі суб’єктивного сприйняття об’єкта підтримки відповідними суб’єктами взаємодії з ним. Отже, модель сприяє вирішенню науково-прикладної задачі відновлення меж чинників впливу підтримки програмних комплексів з подальшою можливістю аналізу цих чинників, що входить до комплексу задач науково-прикладної проблеми автоматизації підтримки програмних комплексів. Розроблено відповідний алгоритм забезпечення реалізації механізму трикомпонентної зв’язки моделей декомпонованої ізоляційної домінації чинників впливу. Наведено візуалізацію структурного подання процесів декомпонованої ізоляційної домінації. Розроблено модель декомпонованої ізоляційної домінації чинників впливу на базі кольорових мереж Петрі, побудовано дерево досяжності станів розробленої моделі, що демонструє досяжність та наповненість кожного із станів розробленої моделі, а також дає змогу досліджувати динаміку відповідних процесів моделювання. За допомогою розробленої моделі розв’язано низку прикладних практичних задач, серед яких: відновлення чинників впливу на автоматизацію підтримки програмних комплексів; пошуку та виявлення членів-антагоністів команди підтримки програмного комплексу; а також дослідження динаміки процесів моделювання з допомогою розроблених моделей декомпонованої ізоляційної домінації чинників впливу. Вирішено прикладне практичне завдання пошуку та виявлення членів-антагоністів команди підтримки програмного комплексу забезпечує виявлення членів однієї спільної команди підтримки, бачення яких на об’єкт підтримки (підтримуваний програмний комплекс, чи процеси його підтримки) максимально відмінні серед усіх членів команди. Встановлено, що отримані результати застосування розробленої моделі декомпонованої ізоляційної домінації є актуальними та вагомими під час розв’язання задач аналізу чинників впливу на суб’єктивізацію сприйняття об’єктів підтримки у дослідженнях в напрямі проблематики автоматизації підтримки програмних комплексів.