Формування потенційно резонансних груп у коливній системі автомобілів і їх вплив на вібраційні навантаження - Нємий, С. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Проаналізовано особливості формування потенційно резонансних груп у коливній системі автомобілів і визначено їх вплив на вібраційні навантаження, що дало змогу ефективно виявляти джерела виникнення вібрацій через несправність двигунів, агрегатів трансмісії та колісних вузлів. З’ясовано, що у процесі руху легкових і вантажних автомобілів та автобусів (автомобілів) неминуче виникають коливання і вібрації їх складових частин. Рівень вібрацій негативно впливає на транспортні засоби, насамперед, зокрема: пришвидшується зношування складових систем автомобілів, погіршують умови праці водіїв та комфортні норми перевезення пасажирів. Обґрунтовано структуру коливних процесів автомобіля на підставі застосування поняття потенційно резонансних груп. Це дало змогу ефективно виявляти джерела виникнення вібрацій через несправність двигунів, агрегатів трансмісії та колісних вузлів. Проаналізовано структурну схему автомобіля, як коливну систему, на прикладі автобуса. Наведено аналітичні залежності, які відображають коливні процеси у складових системах автомобіля. Обґрунтовано, що розглядаючи структуру джерел коливних процесів, доцільно ввести поняття потенційно резонансних вібраційних груп, тобто зважаючи на вплив коливань однієї групи коливної системи на іншу, частоти коливань яких є близькими за значеннями і, відповідно, можуть збігатися до виникнення резонансного стану. Запропоновано структуризацію коливних систем автомобіля на підставі визначення потенційно резонансних коливних груп. За справних агрегатів трансмісії та колісних вузлів автомобіля у теоретичних випадках резонансу збурювальна сила в їх обертових частинах практично відсутня, тому збільшення рівня вібрацій через резонанс практично не відчувається. У разі несправності в агрегатах трансмісії та колісних вузлах, які переважно супроводжують виникненням дисбалансу, а відтак виникнення збурювальної сили, внаслідок резонансу виниклі при цьому вібрації стають відчутними. Цей факт можна використати під час діагностування технічного стану агрегатів трансмісії та колісних вузлів автомобілів, пошуку і локалізації несправності в них.