Міжнародні економічні санкції в системі міжнародної безпеки: досвід та ефективність застосування в сучасних умовах - Панковець, М. П.; Шевчук, Т. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Міжнародні економічні санкції є предметом багатьох актуальних наукових досліджень, оскільки вони мають безпосередній стосунок до стану системи міжнародної безпеки, яка останніми роками гостро тривожить світову спільноту через зростання кількості регіональних воєн та воєнних конфліктів, насамперед, російсько-українську війну, нове загострення відносин між Ізраїлем та арабськими країнами, залученими до діяльності терористичної організації ХАМАС, та напругу між Китаєм та США у підходах до визначення політичного майбутнього Тайваню. Досліджено теоретичні та практичні особливості проблеми міжнародних економічних санкцій, зокрема доведено складність зазначеної проблематики через її дотичність до різних національних політико-правових підходів та національних бізнесових інтересів. Узагальнено певні теоретичні особливості проблеми міжнародних економічних санкцій з огляду на досвід їх застосування до Російської Федерації, який спричинений розв’язанням нею широкомасштабної війни з Україною для повного знищення державного суверенітету та анексії всієї території нашої країни. Проаналізовано зміни ключових макроекономічних показників економіки Російської Федерації під впливом міжнародних санкцій та виявлено окремі труднощі, пов’язані із реалізацією санкційних програм, що доведено попереднім досвідом застосування міжнародних економічних санкцій, а також наслідками застосування санкцій, накладених на Російську Федерацію. Науковими результатами статті є сформульовані висновки про те, що: міжнародні економічні санкції, які запроваджені багатьма країнами демократичного світу з метою примусу Російської Федерації до миру, хоча і є правильними та скоординованими і завдають деякі економічних втрат економіці країни, однак вони є недостатнім інструментом для досягнення поставленої мети. Причина в тому, що економіка Російської Федерації пристосовується до санкційного режиму завдяки, переважно, переорієнтації у зовнішньоекономічних зв’язках на співпрацю із країнами Глобального Півдня, "сірому" імпорту та недостатньому тиску на енергетичний сектор країни, який забезпечує значну частку її доходів, а також сучасна система міжнародної безпеки виявилася не зовсім готовою до новітніх викликів, оскільки спирається на інструментарій, що демонструє в сучасних умовах недостатню ефективність.