Використання інструменту Solidworks Simulation для автоматизованого проектування сушильних камер та дослідження параметрів їх роботи - МачугаO. С.; Олянишен, Т. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Запропоновано сучасний підхід до автоматизованого проектування тривимірних моделей сушильних камер та дослідження параметрів їх роботи з використанням інструменту SolidWorks Simulation, що дає змогу створення різноманітних інформаційних моделей за допомогою комп’ютерних засобів. У роботі розроблено та представлено тривимірну модель сушильної камери, яка містить основні компоненти: стіни, перекриття, двері, штабелі із пиломатеріалами, що піддаються сушінню, систему подачі свіжого повітря, систему його циркуляції через вентилятори та обігріву через калорифери. Для автоматизованого проектування тривимірних моделей цих компонентів були також розроблені та програмно реалізовані відповідні алгоритми з використанням спеціалізованого програмного інтерфейсу SolidWorks API. При цьому, розроблений програмний додаток враховує введені користувачем параметри, зокрема розмір, кількість і тип пиломатеріалів, що піддаються висушуванню. Окрім цього, в роботі виконано кілька теплових розрахунків упоперек штабеля, зокрема із заданням різної швидкості руху повітря. Завдяки цьому було проаналізовано вплив цієї швидкості на розподіл теплового потоку впоперек штабелю. Загалом передбачено автоматичне відображення отриманих результатів в одному із вікон програмного додатку. Такий підхід дає змогу отримати результати у фоновому режимі роботи програми SolidWorks з мінімальним втручанням користувача. Незважаючи на те, що такі дослідження проводять у SolidWorks Simulation, отримання графічних результатів, зокрема розподілу температури впоперек штабелю, відбувається повністю в автоматизованому режимі без участі користувача. Також програмний додаток дає змогу автоматизовано змінювати геометрію тривимірної моделі сушильної камери чи штабелів у заданих межах. Використання розробленого програмного додатку спільно з SolidWorks Simulation дає змогу ефективно пришвидшити процес створення тривимірних моделей сушильних камер та вивчення параметрів їх роботи. Загалом ця робота відображає тенденцію до цифрової трансформації в промисловості, відкриваючи нові можливості для деревообробних підприємств і сприяючи підвищенню їх конкурентоспроможності на ринку та ефективності виробництва.