Визначення впливу умов завантаження шнекового преса на споживаний струм його приводу засобами мікроконтролера Arduino - Корендій, В. М.; Гавран, В. Б. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Розроблено методику визначення впливу умов завантаження шнекового преса на споживаний струм та потужність його приводу за допомогою давачів та мікроконтролера Arduino. Оскільки соняшникова олія є одним із найпоширеніших продуктів харчової промисловості, то актуальною є проблема автоматизації процесу перероблення насіння соняшнику, спрямована на підвищення продуктивності пресів та зниження споживаної потужності їх приводів. Для отримання якісних результатів у дослідженні використано такі наукові методи, як аналіз, моделювання, експеримент, вимірювання та спостереження. Розроблено спрощену принципову схему електромеханічної системи шнекового преса на підставі його повномасштабного експериментального прототипу моделі LiangTai LTP200. Проведено аналіз споживаного струму та напруги приводу преса за різних рівнів завантаження камери пресування. Вимірювання проводили за допомогою давачів струму і напруги SCT-013-030 і ZMPT101B, під’єднаних до мікроконтролера Arduino. Ступінь завантаження камери пресування визначено як відношення об’єму завантаженого в камеру насіння соняшнику до загального активного об’єму камери. Об’єм насіння визначено за допомогою мірного стаканчика (мірної колби) та додатково розраховано як добуток його маси на відповідну насипну щільність (густину). Масу вимірювали електронною вагою KYA800077. Експериментальні випробування проведено у ненавантаженому стані (на холостому ходу) та за таких рівнів завантаження як 33, 67 і 100 %%. На підставі отриманих результатів проаналізовано споживану потужність приводу шнекового преса за різних рівнів завантаження камери пресування. Експериментально підтверджено пропорційне збільшення споживаного струму приводу шнекового преса у разі збільшення рівня завантаження камери пресування. Результати дають змогу вдосконалити відповідні алгоритми управління, спрямовані на оптимізацію енергоспоживання. Перспективи подальших досліджень можуть містити аналогічні дослідження для інших видів насіння олійних культур. Експериментальні дані можна використати для практичних рекомендацій щодо розроблення відповідної системи управління, яка дасть змогу оптимізувати енергоспоживання приводу преса, для моніторингу та попередження умов перевантаження, які можуть спричинити поломку елементів приводу преса.