Порівняння морфо-фізіологічних показників рослин роду Salix L. придорожньої зони та паркових насаджень - Пономарьова, О. А.; Андрейченко, Р. О. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Використання стійких видів рослин є запорукою збереження їх довговічності та здатності повною мірою виконувати фітомеліоративну та естетичну функцію на селітебних територіях. Придорожні насадження перманентно відчувають комплексну дію негативних антропогенних і кліматичних чинників. Актуально дослідити, які представники декоративних та невибагливих рослин роду Salix L. будуть зберігати високий рівень життєвості при зростанні в безпосередній близькості від автомагістралі. Для порівняльного аналізу використовували молоді рослини (не старші 10-ти років) Salix babylonica L., Salix triandra L. і Salix caprea ’<a href="https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiBkpXZo4X5AhWpxIsKHWW6AmwQFnoECCYQAQ&url=https%3A%2F%2Fgarden-house.kiev.ua%2Fproduct%2Fiva-kozya-kilmarnok&usg=AOvVaw01rSklsJFOisbg1IaPtshc">Kilmarnock’ двох варіантів – у парковому насадженні (контроль) і придорожньому з інтенсивним рухом автомобілів. Встановлено, що у придорожніх рослин Salix babylonica морфометричні показники (довжина однорічного пагону, кількість листків і площа листкової пластинки) неістотно відрізняються від відповідних у контрольних рослин. На погіршення умов зростання найсильніше реагує Salix caprea ’Kilmarnock’ – майже удвічі зменшується площа листка і на 20 % – довжина пагону і кількість листків на однорічному пагоні. У всіх видів в придорожніх насадженнях збільшується частка окисненої форми хлорофілу в листках, при цьому кількість хлорофілу в листках рослин обох варіантів майже не відрізняється. Найбільший вміст зелених пігментів виявлено в листках Salix babylonica, найменший – у Salix caprea ’Kilmarnock’. Але за показниками жаростійкості спостерігається зворотна ситуація – листки Salix babylonica істотно пошкоджуються вже за температури 55 °С, у інших двох видів некротизація виражена значно менше. Треба зазначити, що рослини придорожнього насадження у всіх досліджуваних видів виявили більш високу жаростійкість, ніж контрольні екземпляри. Отже, за умов достатнього догляду (поливу у спекотний період року), всі зазначені представники роду Salix L. можна рекомендувати для придорожніх насаджень.