Розвиток та оцінювання реклами в соціальних мережах - Роїк, О. О.; Овсяк, В. К. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Розглянуто моделі інформаційної технології оцінювання реклами в соціальних мережах і проведено аналіз основних чинників, що впливають на ефективність рекламних кампаній, зокрема у мережі Facebook. З’ясовано основні недоліки у трьох моделях-аналогах, які найчастіше використовують фахівці маркетингових і SMM (англ. Social Media Marketing – маркетинг у соціальних мережах) агенцій для створення медіа матеріалів та проаналізовано їх деталі. За результатами дослідження з’ясовано, що на якість оцінювання проведених рекламних заходів у мережі Інтернет впливає ряд чинників, зокрема кількість зібраних для аналізу метрик відповідає за якісне визначення рівня успішності проведеної роботи. Запропоновано вдосконалену модель, що вирішує упущення схожих застосунків шляхом оновлення та постійної актуалізації даних, зібраних з соціальних мереж для подальшого дослідження. Описано основну відмінність цієї моделі від наявних програмних рішень та детально зображено її компоненти з їхньою взаємодією між собою та сторонніми системами. Визначено основні завдання, які має вирішити створений застосунок, що допомогло з вибором технологій, використаних для їх розроблення. Встановлено ключові елементи розробленої моделі та її функціонування. Платформу розділено на чотири основних блоки: збір та аналіз даних, оцінювання ефективності рекламної кампанії та можливість її підвищення, кожен з яких допомагає проведенню якісного оброблення та дослідження остаточних показників результативності. Оцінено вплив запропонованої моделі на основний недолік – актуалізацію даних із соціальних мереж, а також описано метод вирішення цієї проблеми. Охарактеризовано закономірності використання даного застосунку для покращення процедури оцінювання рекламних стратегій у цифрових платформах, для допомоги бізнесу у різних сферах діяльності та фахівцям-маркетологам, основна робота яких базується на точності аналізу отриманих даних. Проведено тестування результатів використання розроблюваного програмного забезпечення на базі акаунту чинної SMM-агенції у соціальній мережі Facebook та виконано порівняння зібраних метрик із застосуванням запропонованої моделі та одної із використовуваних раніше програм-аналогів.