Точність вимірювання висоти дерев різними висотомірами у міському середовищі - Макаревич, А. М.; Білоус, А. М. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Досліджено точність вимірювання висоти дерев зелених насаджень різними приладами та основними способами. Оцінено можливості використання поширених висотомірів для визначення показників висоти дерев в умовах урбанізованого середовища. Проведено порівняння результатів вимірювання висоти дерев зелених насаджень різних типів ландшафтів. Обґрунтовано доцільність їх використання у міському середовищі. Дослідження виконано на території Національного університету біоресурсів і природокористування України на ділянках зелених насадженнях обмеженого користування навчальних корпусів та студентських гуртожитків. У дослідженні розглянуто п’ять варіантів вимірювання висоти ростучих дерев за використання різних висотомірів. Дослідні дані про висоту модельних дерев зібрано чотирма різними висотомірами (Suunto PM-5 (Фінляндія), Блюме-Лейса (Німеччина), Haglof EC II-D (Швеція), TruPulse 360B (США)) для 299 дерев 28 деревних видів. На основі висновків низки дослідників результати вимірів висотоміром-далекоміром TruPulse 360B в режимі роботи HD HT прийнято як контроль висоти дерева. Результати математичного аналізу проведених досліджень демонструють задовільну точність механічних і електронних тригонометричних висотомірів, що не перевищує 5 % рівня, в умовах урбанізованого середовища. Виявлено найнижчий показник систематичної похибки для електронного висотоміра Haglof EC II-D, що становить 0,001 м. Найнижче значення середньої випадкової помилки вимірювання висоти модельних дерев становить 0,45 м для механічного висотоміра Suunto PM-5. Лазерний висотомір-далекомір TruPulse 360B в режимі роботи VD (двох замірів) демонструє значення систематичної і середньої випадкової похибок –0,67 м та 1,00 м відповідно. Графічний аналіз значень абсолютних відхилень показав точність і прецизійність вимірів тригонометричними висотомірами та заниження показників при збільшенні висоти дерева для висотоміра-далекоміра TruPulse 360B в режимі роботи VD. Зроблено висновок, що висотоміри, які працюють на основі властивостей синуса прямокутного трикутника (наприклад TruPulse 360B в режимі роботи VD) не рекомендовано використовувати для вимірювання висоти дерев, а висотоміри тригонометричного принципу дії придатні для таксації висоти дерев і можуть застосовуватися для інвентаризаційних, лісовпорядних та інших робіт, які пов’язані із лісівництвом та садово-парковим господарством.