Стан і продуктивність сосняків рекреаційно-оздоровчих лісів Лівобережного Лісостепу - Мусієнко, С. І.; Лук’янець, В. А.; Румянцев, М. Г.; Тарнопільська, О. М.; Кобець, О. В. (Scientific Bulletin of UNFU, 2024)
Дослідження проведено за даними лісовпорядкування для рекреаційно-оздоровчих лісів Лівобережного Лісостепу, зокрема проаналізовано розподіл соснових лісостанів за місцем розташування, типами лісу, походженням, групами та класами віку й бонітету та за відносними повнотами. Розраховано показники використання лісорослинного потенціалу соснових лісостанів зелених зон навколо населених пунктів (лісогосподарська частина лісів зелених зон) порівняно з місцевими високопродуктивними деревостанами. Установлено, що частка соснових насаджень становить 31,8 % від загальної площі рекреаційно-оздоровчих лісів Лівобережного Лісостепу. Виявлено, що за площею переважають штучні деревостани, частка яких становить 93,8 % від сумарної площі сосняків рекреаційно-оздоровчих лісів, решту площі (6,2 %) – займають сосняки природного походження. Соснові насадження займають 52,3 % від загальної площі ділянок зелених зон навколо населених пунктів (лісогосподарська частина) і характеризуються найбільшим запасом (322 м3·га-1) порівняно з іншими категоріями рекреаційно-оздоровчих лісів. 61,1 % цих сосняків зосереджені в умовах свіжого дубово-соснового субору. За площею та запасом переважають середньовікові деревостани, частка яких становить 72,2 % від загальної площі сосняків досліджуваної категорії, а частка запасу – відповідно 79,1 % від загального. Найбільшу площу (47,6 %) займають соснові насадження І класу бонітету повнотою 0,7-0,8 (39,0 і 31,9 %% відповідно). Відзначено також доволі значну (27,0 %) частку площі сосняків Іа й вищих класів бонітету. Показник використання лісорослинного потенціалу сосняками у межах лісів зелених зон навколо населених пунктів (лісогосподарська частина) порівняно з місцевими високопродуктивними деревостанами є відносно невисоким і становить 65 %.